sâmbătă, 10 decembrie 2011

Fagaras - Arpasel-Vartopel - Balea Nov 2011

Plecati de vineri din Galati eu si Sorin, trecand prin Bucuresti sa-i luam pe Vlad, Madalina si Johny reusim sa ajungem pe la 23 la cabana Salvamont Arges de la cota 2000, loc in care ne si cazam pentru noapte.
Sambata de dimineata plecam cu totii sa urcam creasta Arpasel-Vartopel adica din directia V -> E, gradul 3A. Pe partile nordice se vede zapada iar pe celalte parti e doar iarba uscata asa ca nu reusim sa ne hotaram in ce masura sa luam si echipament de iarna, si haine adecvate anotimpului rece.
Asadar prima lungime o reprezinta urcarea unui perete de cam 55 m pornind din strunga in forma de V pe care se urca la baza traseului. Daca traseul este facut din sens invers, acest perete se rapeleza din doua rapeluri scurte, sau unul de 60m. Pornesc cap de coarda si incep sa pun asigurari. Aici trebuiesc folosite bucle lungi, dar eu am folosit doar scurte ceea ce m-a facut sa trag ca un maniac de coarda spre iesirea din traseu dar mai ales in pasul mai greu. Pasul greu este la iesirea din perete pe o placa compacta de stanca brazdata de ceva fisurici. Aici gradul ar fi cam 5-/5 si se pote asigura un piton sanatos. Dupa parere mea e cam cel mai greu pas din traseu. Ajung pe varf si asigur. Sorin e secundul meu si hotaraste sa abandoneze urcarea. Ajunsi pe varf vom face 2 echipe: eu si Johny, Vlad si Madalina.
Restul de lungimi din creasta Arpasel decurg fara probleme. Urcam prima ureche de iepure, fiind simplu de urcat dar friabil spre sfarsit. Apoi descataram aceasta ureche si ajungem in strunga dintre urechi. Aceasta descatarare paote fi evitata prin rapel, pentru ca e destul de periculoasa. Urmatoarea ureche de iepure are pasajul poate cel mai vertical si compact de catarare, si e in totalitate asigurat cu spituri. Gradul nu e mai mare de 4 deci se abordeaza usor. Dupa ce mai continuam pe creasta Arpasel stam la masa si apoi continuam pe Vartopel.
Creasta Vartopel fiind cea mai simpla nu ne-am facut probleme pentru ea. Dar iata ca ajunsi in dreptul ei observam ca merge mai mult pe partea Nordica unde e gheata. Cum doar eu si Vlad avem pioleti si coltari lucrurile sunt cam delicate pentru ceilalti. Fiecare isi ia cate un piolet iar eu si Vlad folosim si coltarii. Cu multa atentie si ceva frica reusim sa depasim si aceste pasaje prin zapada si gheta mai pe Nord sau mai pe Sud privind soarele care apune repede. Coborarea am facut-o in Fereastra Zmeilor cand deja era intuneric. Am luat-o la vale spre refugiile din Ferastra Zmeilor si apoi am parcurs valea ce da in Transfagarasan de unde ne-a recuperat Sorin cu masina.
Sorin dupa ce ne-a lasat pe noi cand a abandont catararea, a ramas singur sa faca poze si sa se plimbe in drum spre cabana Salvamont. Ocazie cu care s-a intalnit cu jandarmii montani care l-au legitimat si l-au amentintat ca-l amendeaza ca e singur pe munte, si ca s-ar fi dat ordin de urgenta sa nu mai fie traseele montane parcurse. WTF



















Ziua de Duminica o petrecem la Balea Lac la catarat pe cascadele de gheata ce se fac chiar pe marginea lacului. Aici e foarte multa lume la catarat, inclusiv baietii de la Salvamont si ne simtim bine cu totii. Vlad parcurge cap o linie si monteaza o mansa pe care ne cataram si noi. Apar si jandarmii din Sibiu care l-au avertizat pe Sorin cu o zi in urma ca era singur, si ne intreaba de ce l-am lasat singur, si ne mai spun despre acea ordonanta de urgenta. Din pacate alpinisti = ilegalisti.






Asadar o tura foarte frumoasa jumatate iarna, si jumatate toamna calda. Ne-am bucurat sa ne cataram impreuna din nou si ii multumim lui Dumnezeu ca din nou ne-am intors sanatosi si intregi acasa.

4 comentarii:

Vlad spunea...

In sfarsit ... l-ai postat! Foarte fain :) Felicitari! Caltun here we come!

Octavian si Viorica spunea...

Bravo baieti! Foarte fain. Felicitari!

Foarte ciudata intalnirea cu jandarmii... Stii cumva despre ce ordonanta de urgenta este vorba? Ca aproape nu-mi vine sa cred, poate ca interpretau jandarmii gresit. Oricum este aiurea.

Cu bine,
Octavian.

Sebu spunea...

@ Octavian si Viorica
Multumim si felicitari si voua pentru activitate, ocazie cu care va urez si un an nou cu multa sanatate si impliniri!
Cat despre ordonanta de urgenta cand am ajuns acasa am cautat pe internet dar n-am gasit. Ar fi trebuit sa intrebam toate detaliile. Cred ca nu exista o asemenea ordonanta de urgenta si au zis-o la intimidare jandarmii.
Ar fi fost ciudat sa stie jandarmii din Sibiu dar salvamontistii din Arges sa nu stie.
Asa ca ii dam inainte :)

Octavian si Viorica spunea...

Un an nou cu sanatate, bucurii si cat mai multe impliniri si tie!

Toate cele bune si tot inainte! :)

Octavian