sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Costila August 2010

Dupa terminarea chinurilor cu licenta, eu si Manea ne-am suit in masina la Gurita vineri si am plecat fericiti la Costila. Vineri seara cand am ajuns in Busteni am urcat cu Vlad si Sorina la ref. Pe langa noi au trecut in mare viteza Tori, Bivuacu, Teo, Duracell si noi am urcat mai ca melcii. Vlad si Sorina au parcurs sambata Creasta Costila-Galbinele. Sambata dimineata, Gurita a urcat din Busteni la ref si am pornit spre Traseul Balcoanelor din Peretele Costilei, grad 5A.
Traseul este unul moderat ca si dificultate, pentru noi a fost destul de tare, ca eram neantrenati. Gurita s-a dat doar cap de coarda, si s-a descurcat foarte bine. Ca si asigurari se gasesc pitoane, regruparile cu pitoane, si arareori mai vezi cate un spit. Pitoanele sunt vechi si nu stii cum tin, daca tin. E foarte indicat sa ai mobilele cu tine. Am parcurs cam 4 lungimi. Un grad impus ar fi 5+. La rotpunkt nu cred sa fie mai mult de 6+. Pasul cel mai tare a fost in ultima lungime unde trebuia sa urcam un diedru ud si surplombat. Eu am improvizat o scarita si am trecut chinuindu-ma. Baietii au trecut doar tragand de teava cu inel rupt, ce se gasea acolo. Dupa parcurgerea traseului am facut 3 rapeluri pana la baza cu semicorzile de 50m pe linia lui Cezar Vargulescu (cred).








Gata Balcoanele
Bubulu si inca un baiat in traseul Balcoanelor



Duminica Gurita a plecat, la fel si Vlad si Sorina, si am ramas eu cu Manelus. Am dat o fuga pana la izvor unde ne-am gasit cu Nusu care urca spre ref, si nu avea partener de catarat, si vroia ceva lejer pentru ca tocmai ce se intorsese de la Maraton Ciucas. Am hotarat sa mergem toti 3 in traseul Lespezi din peretele Vaii Albe, grad 5A. Vremea se facea a ploaie, dar noi am zis sa mergem totusi, poate ne iarta.
Traseul are vreo 10 lungimi. Se gasesc si pitoane si spituri, ca asigurari e ok, trebuie daor sa fii atent cu orientarea ca linie e sinuoasa. Dificultatea nu e mare. In general pasi de 4+/5-. Cea mai mare dificultate consta in parcurgerea unui horn de 15 m larg si surplombat cu gradul cam de 6. Merge urcat in ramonaj cu spatele si cu rucsacu agatat in zelb. Noi l-am gasit foaret ud, ceea ce m-a facut sa alunec la un moment dat, dar fara sa cad si sa ma julesc la mana. Toate lungimile traseului au fost parcurse cap de coarda de Nusu. Pe parcursul traseului ne-a tot picurat, uneori chiar mai serios, dar am scapat fara sa ne udam prea rau.












Si cam asa s-a terminat o noua aventura la munte, si multumim lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa iesim cu bine din trasee, si sa ajungem intregi acasa si fericiti.

Niciun comentariu: